Založ si blog

Len o nich. ..

Toto leto ma sotilo na jedno výnimočné miesto. Áno, konečne som zmenila prostredie. A tak  toto leto bývam tu. Že kde tu? Predsa tu, kde býva aj veľa deduškov, dedkov, dedov, ale aj starkých a starých otcov a čo ja viem ako sa dnes moderne nazývajú. Tam odkiaľ pochádzam nieto takýchto dedkov (teda buď sa ukrývajú alebo jednoducho nie sú), darmo. Tu ich však  periférne sledujem dennodenne, priamo z práce. A čo robia?

Dedkovia či starkovia, tak tí veru nelenia. Majú plné ruky práce. Sú ťažnými koňmi pre veľa malých dievčatiek a chlapčekov zahačknutých o ich ostrieľané ruky. Olizujú stekajúce zmrzliny, zakasávajú vykasané košieľky do nohavíc či sukničiek, upevňujú sponky a čelenky do neposlušných vláskov, priťahujú vrkoče, tlačia kočíky (trojkolky a štvorkolky…) a  opakovane zdvíhajú hračky zo zeme. Takí sú šikovní, to všetko stíhajú, pokým ich päť sekúnd sledujem. Nikdy som nevidela toľko dedkov a starkých vyznajúcich sa v tomto „remesle“.

Pri dedkoch a starkých sú deti iné. Asi cítia niečo zvláštne, presne ako ja, pokým ich sledujem. Nesnažia sa deti obliekať podľa nejakej módy, ale oblečú im niečo teplé, hoc aj farebne a strihovo neladiace. Neupravujú vlásky podľa najnovších trendov, ale tak, aby nepadali do detských očiek. Nečítajú návody, ale veria svojim inštinktom. Nepoužívajú vlhčené obrúsky, ale látkové vreckovky… Chcú len chrániť!… chrániť svoje malé pohybujúce sa poklady. Deti vycítia, že netreba zbytočne vyrevávať, hádzať sa pri deduškoch o zem…

Deti ľúbia svojich dedkovcov a starkovcov, cítia skúsenosť, zodpovednosť, životnú múdrosť, ochranu…

Veľká vďaka za nich…

Máme pokazené oči!

14.05.2015

Ďakujem Tamarke! Zdalo sa, že dnešok sa nebude vymykať priemeru, avšak napokon to bolo úplne inak a podvečer som dostala veľmi silný energošok! To je ako keď si dobijete „baterky“ úplne legálne…

Prečo sa ho bojíme, hoci sme ho sami vytvorili ?

12.05.2015

Denne vytvárame množstvo vecí rôzneho charakteru a mnoho z nich i podvedome. Vytvárame si nové kamarátstva, stravovacie návyky, názory na spoločenské udalosti, presvedčenia, pekné záhradky pri domoch, účesy na múdrych hlavách…

Pohoda za volantom: vysoká rýchlosť!

27.03.2015

Opäť za volantom! Zvyčajne sa ponáhľame, lebo musíme ešte zabehnúť tam a tam, za takým a takým človekom. Všetko naplánované do minúty, lebo čas treba efektívne využívať, lebo ak nie, TAK …??? Tak čo sa vlastne stane? Koniec sveta už vraj bol… Prečo tak úpenlivo túžime všetko stihnúť?

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

klarine

Som jednoduchá žena! V živote chcem najmä nájsť vnútorný pokoj. Milujem drobné radosti, ktoré ma tu a tam postretnú. Mojím životným poslaním je vidieť ľudí okolo seba šťastných (takže mám čo robiť priatelia)!!!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 32770x
Priemerná čítanosť článkov: 1821x

Autor blogu

Kategórie